Ga naar inhoud

Aflossingsvrije hypotheek

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben een (gedeeltelijk of volledige) aflossingsvrije hypotheek. Vaak zijn deze hypotheken afgesloten voor 2013 en bereiken zij in de komende jaren hun einddatum. De hypotheek moet op de einddatum eigenlijk in één keer worden afgelost. Onder voorwaarden is het vaak wel mogelijk om de hypotheek dan te verlengen of over te sluiten.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Zoals de naam al zegt is een aflossingsvrije hypotheek een hypotheek waarop je gedurende de looptijd niet aflost. Je betaalt maandelijks alleen rente. Tijdens de looptijd blijft de hypotheekschuld dus gelijk. Of je moet ervoor kiezen om tussentijds zelf extra af te lossen. Meestal is de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek 30 jaar.

Aflossingsvrije hypotheek en hypotheekrenteaftrek

Sinds 2013 bestaat er geen hypotheekrenteaftrek meer op (nieuw afgesloten) aflossingsvrije hypotheken. Alleen in speciale gevallen is dit nog mogelijk. Zo geldt er een overgangsregeling voor al bestaande hypotheken. De overgangsregeling geldt voor de eigenwoningschuld die je op 31 december 2012 al  had.

Had je op die datum een aflossingsvrije hypotheek en wil je nu een nieuwe hypotheek afsluiten? Dan behoud je het overgangsrecht voor de resterende schuld als je in hetzelfde jaar van de verkoop van je oude huis of het jaar daarna een nieuwe hypotheek afsluit. Dit deel van je aflossingsvrije hypotheek hoeft dan niet aan de nieuwe hypotheekregels te voldoen. Je overgangsrecht kan nog wel beperkt worden doordat je meestal niet meer dan 50% van de marktwaarde aflossingsvrij mag financieren.    

Starter en aflossingsvrije hypotheek?

Ben je een starter op de woningmarkt? Dan heb je nog geen bestaande hypotheekschuld en heb je dus ook geen recht op de overgangsregeling. Met ingang van 2013 geldt namelijk dat alle nieuwe hypotheken volledig annuïtair of lineair moeten zijn om in aanmerking te kunnen komen voor hypotheekrenteaftrek.

Let op: je mág wel een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, maar de rente die je hierover betaalt is dan niet aftrekbaar. Meestal is dit reden genoeg om hier niet voor te kiezen. Maar het kan in sommige gevallen toch interessant zijn, met name bij lagere rentes. Schakel ons daarom in voor deskundig hypotheekadvies voor jouw situatie.

Meer weten over de aflossingsvrije hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank