Ga naar inhoud

Vergoeding medicijnen

Een medicijnen vergoeding krijg je vanuit de basisverzekering. Schrijft je huisarts of specialist een medicijn voor? Dan krijg je dat vergoed. Soms moet je wel een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Vanuit de aanvullende verzekering kun je de eigen bijdrage soms vergoed krijgen. 

Medicijnen vergoeding basisverzekering

Als je huisarts of specialist een bepaald geneesmiddel voorschrijft, krijg je dat vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt de medicatie dan afhalen bij de apotheek.

Je zorgverzekering bepaalt welk medicijnmerk je apotheek meegeeft. Dit is het voorkeursgeneesmiddel en bevat de werkzame stof die je voorgeschreven krijgt. Je zorgverzekeraar heeft een lijst met voorkeursgeneesmiddelen, waarop per medicijn staat aangegeven welk merk je vergoed krijgt. Deze lijst is onderdeel van het preferentiebeleid.

Soms schrijft je huisarts of specialist een medicijnmerk voor dat geen voorkeursgeneesmiddel is. Bijvoorbeeld omdat je allergisch bent voor een vul- of hulpstof in het medicijn. Er is dan sprake van medische noodzaak om van het preferentiebeleid af te wijken. Dit valt ook onder de medicijnen vergoeding uit de basisverzekering, maar je betaalt dan wel eigen risico.

Voor de medicijnen vergoeding vanuit de basisverzekering betaal je normaal gesproken geen eigen risico. Dat is alleen het geval als je vanwege medische noodzaak een ander medicijnenmerk voorgeschreven krijgt dan het voorkeursgeneesmiddel. Ook betaal je eigen risico voor de apotheekkosten zoals het klaarmaken, checken en uitgeven van je medicijnen.

De overheid bepaalt welke vergoedingen je krijgt vanuit het basispakket. Voor de medicijnen vergoeding vanuit de basisverzekering stelt de overheid soms een maximale vergoeding vast. Als de prijs van jouw geneesmiddelen hoger is dan de maximale vergoeding betaal je het verschil zelf. Deze eigen bijdrage voor medicijnen is per jaar in totaal maximaal € 250.

Let op: soms kun je de eigen bijdrage voor medicijnen vergoed krijgen vanuit de aanvullende verzekering.

Normaal gesproken krijg je alleen een medicijnen vergoeding vanuit de basisverzekering, als het een geregistreerd geneesmiddel uit het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem is. Op medicijnkosten.nl kun je controleren of daar bij jou medicatie sprake van is. Als er sprake van is vind je daar per geneesmiddel ook informatie over het eigen risico, de eigen bijdrage en (goedkopere) alternatieven.

In bijzondere gevallen kun je ook medicijnen vergoed krijgen die niet in Nederland geregistreerd zijn. Bijvoorbeeld als er voor je ziekte geen behandeling meer mogelijk is in Nederland en het niet-geregistreerde medicijnen de enige uitweg is. Ook als er geen gelijkwaardig medicijn is dat wél geregistreerd is of bij zeldzame ziektes krijg je niet-geregistreerde medicijnen soms vergoed.

Medicijnen vergoeding aanvullende verzekering

Bij sommige verzekeraars kun je de eigen bijdrage voor medicijnen vergoed krijgen vanuit de aanvullende verzekering. Hoe hoog dat bedrag is verschilt per verzekeraar.

Veelgestelde vragen medicijnen vergoeding

Je huisarts of specialist bepaalt welk medicijn je nodig hebt. Daarin zit de werkzame stof die nodig is om je klachten te verhelpen of te verminderen. Welk medicijnmerk je krijgt is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Die geeft aan de apotheek door welk voorkeursgeneesmiddel ze mee moeten geven. Wil je zelf toch een ander medicijnmerk en is daar geen medische noodzaak voor? Dan krijg je waarschijnlijk geen medicijnen vergoeding en betaal je het geneesmiddel zelf.

Alle in Nederland geregistreerde medicijnen die een huisarts of specialist voorschrijft krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico voor voorkeursmedicijnen, maar wel voor de apothekerskosten. Voor sommige geneesmiddelen betaal je ook een eigen bijdrage. De kosten zijn dan hoger dan de maximale vergoeding die de overheid bepaalt. In bijzondere situaties kun je ook niet-geregistreerde medicijnen vergoed krijgen.

Als je huisarts of specialist een medicijn voorschrijft, krijg je bij de apotheek een voorkeursgeneesmiddel met de werkzame stof die je nodig hebt. Hiervoor betaal je meestal geen eigen risico. Dit is het medicijn waar je zorgverzekeraar de voorkeur aan geeft, omdat het relatief goedkoop is maar hetzelfde effect heeft als duurdere varianten. Ze zijn namelijk evengoed beoordeeld op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Zorgverzekeraars hebben een preferentiebeleid om de kosten van medicijnen laag te houden. Want als de zorgkosten oplopen, wordt de zorgverzekering ook duurder. Preferente geneesmiddelen zijn namelijk de goedkoopste medicijnen, die de werkzame stof bevatten die je huisarts of specialist voorschrijft. Ze werken net zo goed als duurdere varianten, maar zitten in een ander doosje. De apotheek is op de hoogte van het preferentiebeleid van je zorgverzekering en geeft je automatisch het voorkeursgeneesmiddel mee.

Medicijnen die je zelf kunt krijgen zonder recept worden ook wel zelfzorgmiddelen genoemd. Die kun je soms vergoed krijgen vanuit de basisverzekering als je die langer dan zes maanden aaneengesloten moet gebruiken. De eerste vijftien dagen betaal je zelfzorgmiddelen altijd zelf. Voorbeelden van zelfzorgmiddelen die je vergoed kunt krijgen zijn:

  • Laxeermiddelen
  • Kalktabletten
  • Middelen bij allergie
  • Middelen tegen diarree
  • Middelen om de maag te legen
  • Middelen tegen droge ogen